Το Cytopoint® (lokivetmab) κυκλοφορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Zoetis

 

  • Το πρώτο μονοκλωνικό αντίσωμα για κτηνιατρική χρήση διατίθεται πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Μια εφάπαξ ένεση Cytopoint αντιμετωπίζει για έναν μήνα τις κλινικές εκδηλώσεις της ατοπικής δερματίτιδας σε σκύλους, συμπεριλαμβανομένων του κνησμού και της φλεγμονής
  • Στοχεύει και εξουδετερώνει την ιντερλευκίνη-31 (cIL-31), μια κυτταροκίνη-κλειδί που εμπλέκεται στη διέγερση του κνησμού σε σκύλους με ατοπική δερματίτιδα
  • Μια άλλη επιλογή για βελτίωση της ποιότητας ζωής των σκύλων με ατοπική δερματίτιδα που προσφέρει σιγουριά στους ιδιοκτήτες

 

ΛΩΖΑΝΗ, ΕΛΒΕΤΙΑ – 6 Σεπτεμβρίου 2017 – Η Zoetis ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία του Cytopoint (lokivetmab), της πρώτης θεραπείας μονοκλωνικού αντισώματος (mAb) στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κτηνιατρική χρήση. Το Cytopoint ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των κλινικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων του κνησμού και της φλεγμονής, της ατοπικής δερματίτιδας σε σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας και βάρους άνω των τριών κιλών. Το Cytopoint στοχεύει και εξουδετερώνει την κυτταροκίνη ιντερλευκίνη-31 (cIL-31) σε σκύλους, μια βασική πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην ενεργοποίηση του κνησμού σε σκύλους. Το Cytopoint χορηγείται με ένεση μία φορά τον μήνα. Προσφέρει γρήγορη ανακούφιση διαρκείας από τον κνησμό που προκαλείται από την ατοπική δερματίτιδα, η οποία είναι μια αλλεργική δερματοπάθεια που επηρεάζει τους σκύλους, καθώς επίσης από τη φλεγμονή και τις βλάβες που προκαλεί. Το Cytopoint βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη υγεία και την ποιότητα ζωής των σκύλων που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα και μειώνει την αγωνία και την ανησυχία των ιδιοκτητών τους.

Η δρ. Annette van der Lee, ειδική στην κτηνιατρική δερματολογία με έδρα την Ουτρέχτη, η οποία συμμετείχε σε μελέτες πεδίου στην Ευρώπη, δηλώνει: «Από την προσωπική μου εμπειρία, το Cytopoint επέδειξε εντυπωσιακά γρήγορη αποτελεσματικότητα, μετριάζοντας σημαντικά τον κνησμό στους σκύλους από τις 24 ώρες και μετά.  Η ατοπική δερματίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη ασθένεια για τους σκύλους και οι ιδιοκτήτες που συναντώ προσπαθούν να βρουν απεγνωσμένα κάποια ταχεία, αξιόπιστη και ασφαλή λύση για τους πάσχοντες σκύλους τους. Καθώς χορηγείται μία φορά τον μήνα με ένεση, πιστεύω ότι το Cytopoint είναι αρκετά απλό στη χρήση για να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτών των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων. Οι κτηνιατρικοί δερματολόγοι και οι κτηνίατροι στην Ευρώπη θα έχουν πλέον πρόσβαση σε μια νέα θεραπευτική κατηγορία χάρη σε αυτήν την πρώτη θεραπεία μονοκλωνικού αντισώματος για κτηνιατρική χρήση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά συναρπαστική καινοτομία που βελτιώνει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των σκύλων, αλλά και την ευτυχία των οικογενειών τους.»

Σύμφωνα με τη δρ. Chiara Noli, DVM και ειδική στην κτηνιατρική δερματολογία με έδρα το Μιλάνο, «Η ατοπική δερματίτιδα είναι πολύ συνηθισμένη ασθένεια των σκύλων που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους, ενώ συχνά προκαλεί αναστάτωση στους ιδιοκτήτες. Το Cytopoint προσφέρει μια ασφαλή και βιώσιμη θεραπευτική λύση για τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους.».

 

Πληροφορίες για το Cytopoint

Το Cytopoint είναι ένα έτοιμο για χρήση, στείρο, ενέσιμο διάλυμα που περιέχει το mAb lokivetmab. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να στοχεύει και να εξουδετερώνει την cIL-31, μια κυτταροκίνη-κλειδί (πρωτεΐνη που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διακυτταρική επικοινωνία) που εμπλέκεται στην ενεργοποίηση του κνησμού, ο οποίος σχετίζεται με την ατοπική δερματίτιδα στους σκύλους. Μιμείται τη δράση των φυσικών αντισωμάτων προκειμένου να δεσμεύσει επιλεκτικά και να εξουδετερώσει την IL-31, διακόπτοντας έτσι τον κύκλο του κνησμού στους σκύλους με ατοπική δερματίτιδα.

Η δράση του Cytopoint ξεκινά εντός οκτώ ωρών. Μια εφάπαξ δόση στην ενδεδειγμένη δόση αρκεί για να προσφέρει ανακούφιση μέχρι και έναν μήνα από τα κλινικά συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας, επιτρέποντας στο κατεστραμμένο δέρμα να επουλωθεί. Σε κλινικές μελέτες που κατατέθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η θεραπεία με Cytopoint σε ελάχιστη δόση 1 mg/kg είχε ως αποτέλεσμα σαφές όφελος όσον αφορά την ελάττωση του κνησμού και επέδειξε ευεργετική επίδραση όσον αφορά τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου, όπως αξιολογήθηκε από τη βαθμολόγηση των δερματικών βλαβών.

Είναι ασφαλές για σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμα και για όσους πάσχουν από άλλες ασθένειες, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλά συνηθισμένα σκευάσματα, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων. Επιπλέον, καθώς δρα με ακρίβεια και επιλεκτικότητα για τη στόχευση και την εξουδετέρωση της cIL-31, έχει καταδειχθεί ότι δεν παρεμβαίνει στην ανοσοαπόκριση, δηλαδή δεν επάγει ακούσια ανοσοκαταστολή ή ανοσοενίσχυση.

Το Cytopoint λειτουργεί όπως τα φυσικά αντισώματα και εξαλείφεται μέσω των φυσιολογικών οδών αποικοδόμησης πρωτεϊνών με τον ίδιο τρόπο, με ελάχιστη συμμετοχή του ήπατος ή των νεφρών.

 

Πληροφορίες συνταγογράφησης του Cytopoint

Η συνιστώμενη ελάχιστη δραστική δόση για την αντιμετώπιση των κλινικών εκδηλώσεων της ατοπικής δερματίτιδας σε σκύλους είναι 1 mg/kg, η οποία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα. Το Cytopoint θα διατίθεται σε φιαλίδια μονοδόσης που περιέχουν 10, 20, 30 ή 40 mg lokivetmab.

 

Πληροφορίες για την ατοπική δερματίτιδα

Ο κνησμός είναι από τα συχνότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, που επηρεάζει περίπου έναν στους έξι σκύλους, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες να αναζητήσουν τη βοήθεια κτηνιάτρου.1 Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αντίδραση κνησμού, όπως λοιμώξεις, αλλεργίες και παράσιτα. Περίπου 15% έως 20% των σκύλων με κνησμό διαγιγνώσκεται με ατοπική δερματίτιδα.1

Το Cytopoint διατίθεται από τον Ιούλιο σε κτηνιατρεία με ειδικότητα στην κτηνιατρική δερματολογία μέσω του προγράμματος πρώιμης εμπειρίας, ενώ από το φθινόπωρο θα είναι διαθέσιμο και σε κτηνιάτρους σε χώρες της ΕΕ. Για πρώτη φορά η θεραπεία με mAb, ένας τομέας με ταχεία ανάπτυξη στην ανθρώπινη ιατρική, τίθεται στην υπηρεσία των κτηνιάτρων για αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας σε σκύλους.

 

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Δηλώσεις για μελλοντικές εκτιμήσεις: Αυτό το δελτίο τύπου περιλαμβάνει δηλώσεις για μελλοντικές εκτιμήσεις, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες απόψεις της Zoetis όσον αφορά επιχειρηματικά σχέδια ή προοπτικές, μελλοντικές επιχειρησιακές ή οικονομικές επιδόσεις, προσδοκίες για προϊόντα και άλλα μελλοντικά γεγονότα. Αυτές οι δηλώσεις δεν αποτελούν εγγυήσεις μελλοντικών επιδόσεων ή ενεργειών. Οι δηλώσεις για μελλοντικές εκτιμήσεις υπόκεινται σε κινδύνους και αβεβαιότητες. Αν προκύψουν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους κινδύνους ή τις αβεβαιότητες ή αν οι υποκείμενες υποθέσεις της διοίκησης αποδειχθούν εσφαλμένες, τα πραγματικά αποτελέσματα ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά από εκείνα που αναφέρονται στη δήλωση για μελλοντικές εκτιμήσεις. Οι δηλώσεις για μελλοντικές εκτιμήσεις αφορούν μόνο την ημερομηνία κατά την οποία γίνονται. Η Zoetis αποποιείται ρητά κάθε υποχρέωση για ενημέρωση ή αναθεώρηση οποιασδήποτε δήλωσης για μελλοντικές εκτιμήσεις, ως αποτέλεσμα νέων πληροφοριών, μελλοντικών γεγονότων ή άλλως. Στην ετήσια έκθεση του εντύπου 10-Κ για τη χρήση που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016 περιλαμβάνεται ένας ακόμα κατάλογος και περιγραφή των κινδύνων, των αβεβαιοτήτων και άλλων θεμάτων, καθώς και στις ενότητες με τίτλο «Δηλώσεις για μελλοντικές εκτιμήσεις και παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα μελλοντικά αποτελέσματα» και στο «Στοιχείο 1Α. Παράγοντες κινδύνου», των τριμηνιαίων εκθέσεων, στο έντυπο 10-Q και στις τρέχουσες εκθέσεις μας, στο έντυπο 8-K. Αυτές οι καταχωρίσεις και οι επακόλουθες καταχωρίσεις είναι διαθέσιμες στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση www.sec.gov, www.zoetis.com, ή κατόπιν αιτήματος από τη Zoetis.

 

1 Δεδομένα αρχείου, IL-31 Positioning Research. IPSOS 2014. IL-31 Pricing Research. SKP. 2015, Zoetis LLC.